Manna

Manna spilte på Karlsøya i 2005 og festivalgjengen har et spesielt forhold til dem. Som Stein sier det: "Det å oppleve Bob Marley i genuin nordnorsk språkdrakt var en virkelig høy og skjellsettende opplevelse!" Det er Manna sin låt «Vi vil ikke ha mere krig» som surrer i bakgrunnen på Karlsøyfestivalens MySpace-side.

Fra Mannas egen presentasjon har vi saksa:

Manna kommer ikke fra himmelen, men fra Bodø, og er vel utvilsomt det feiteste reggaebandet Norge har å by på. Medlemmene er alle rutinerte gamle rockere med bakgrunn fra band som Hjertesvikt A/S, Snowcats, Bøyen Beng og Drunk, men de fleste starta sin reggaekarriere i Irie Darlings tidlig på 90-tallet. Som Irie Darlings spilte de inn et album og et par 7-tommere på Jamaica, og jobba med storheter som Big Youth, Earl "Chinna" Smith, Ras Michael og medlemmer fra Skatalites, i bl.a. legendariske Tuff Gong Studio. Singelen "Babylon Fall" ble sluppet på nevnte "Chinna"'s label High Times og gikk til og med inn på listene i Jamaica. Ikke dårlig for en gjeng bleikansikter fra nord. Etter et par Europaturnéer, og en EP til oppløste Irie Darlings seg på midten av 90-tallet.
Noen år etterpå reiste det seg en fugl fønix fra reggae-aska og bandet gjennoppsto som Manna: forskjellen nå var at jamaicansk patois var byttet ut med ramsalt nordnorsk, og at rockeelementene fra Irie var ertattet med 100% blytung roots rock reggae med vokalharmonier som sender tankene til 70-tallshelter som Gladiators, Itals, The Congos og Culture. Dette er reggae på gamlemåten. En annen ting er tekstene: Manna legger ingen fingre i mellom, og synger om Rastafari, udugelige politikere og forbrukssamfunnet Babylons fall med en iherdighet aldri hørt her til lands før.
Manna er også kjent for sine samarbeid med Tungtvann, både live og på plate. De bidro musikalsk til låter som "Bodø City" (Velkommen Til Tungtland) og "Vampyra" (Folket Bak Nordavind), og hvis du skimter ei rastatromme i bakgrunnen på en Tungtvann-låt eller 5, kan du være sikker på at det stammer fra denne gjengen. Selvsagt returnerer Jørgen og Håvard tjenesten på "Salma", hvor de bidrar på et knippe låter. Det gjør også Bodøværingene Magnus Eliassen og Terje Berg.

Manna på MySpace
Mannas hjemmeside