"Karlsøy i Troms"
Karsten Alnæs - Dagbladet 28.sept 2000.

Karsten Alnæs skrev sin kortversjon av Karlsøyas historie etter den første «På Karlsøy i Troms-festivalen» i 2000:

«...fremdeles maler unge mennesker blomster og sommerfugler i ansiktet....og om noen trodde at alle vil bo på Grunerløkka, kan de ta seg en tur i høstværet til Karlsøy og andre plasser nordpå, og der slett ikke alt er håpløst....»

"Nei da, det var i 53 eller 54 at MS «Dina» la til Gammel-brygga i Karlsøy at det hele begynte. Sola rådde grunnen og du var 16 år, og bøylene av aluminium på syltetøyspannene fra Sogndal skar inn i håndflaten da vi losset. Du gikk på trebrygga og skipperen fortalte deg at herfra drev de jektefart til Bergen i Middelalderen.

Nei. Det tok til med det politiske stormværet på slutten av 1800-tallet. Det var den berømte presten Alfred Eriksen som stiftet avisa Nordlys og mante til strid mot ordføreren, handelsmannen og nessekongen Adolf M. Hellberg.

Han skjøv Hellberg boms ut av ordførerstolen, skapte Arbeiderpartiflertall på øya, og ble seinere den første representanten dette partiet sendte til Tinget.

Nei, det hele begynte egentlig i 1969 da Lars Erik Karlsen skrev visa «Karlsøy i Troms», sier enkelte, og muslimer og buddhister, hippier og hasjrøykere begynte med småbruk og fjordfiske. Vi sang så vi gråt og trodde at grasrøttene endelig hadde seiret.

Men nå må vi innrømme at alt dette er galt. For fremdeles maler unge mennesker blomster og sommerfugler i ansiktet, og hva mer er: Den nordnorske fiskarbonden, altmuligmannen, tusensysleren og lokalpatrioten har rørt på seg igjen. Han bor side om side med algerieren og Karlsøy-beboerene Ali Sayah, som oppfordere folk innstendig til ikke å bøye seg for Mammons ødeleggende kraft og i stedet protestere av alle krefter mot de destruktive krefter i verdenssamfunnet.

Og om noen trodde at alle vil bo på Grunerløkka, kan de ta seg en tur i høstværet til Karlsøy og andre plasser nordpå, og der slett ikke alt er håpløst. Tvert imot er det nå det begynner, og snart stemmer Danmark euroen, og vi vil ikke la andre bestemme for oss, sa den unge fiskeren til oss. Kom ikke her med modernisering, sier han og spytter i sjøen."