Halvdan Sivertsen til Karlsøyfestivalen

Halvdan SivertsenKarlsøyfestivalen er glade for å ha fått en av landets og landsdelens største visesangere til festivalen. Halvdan Sivertsen formidler på en fantastisk måte et politisk og sosialt engasjement med verdier som Karlsøyfestivalen kjenner seg igjen i. Sanger som Kjærlighetsvisa og Sommerfugl i Vinterland står som bautaer i Nordnorsk visetradisjon, og er i dag om mulig enda mere aktuell enn da de ble skrevet.

Listen er lang over viser fra Halvdan Sivertsen der han er direkte og krass i sine samfunnskommentarer som Amerika, Solidaritesvisa, Dødens Venteværelsen, Tyven slipper ut, F-16 og verdensvisa for å nevne noen. Men oftere er han kanskje subtil og ydmyk, og som lytter og publikum vet du at selv i den vakreste sang er det noe viktig inni der et sted som han ønsker å fortelle oss. Han har satt ord og melodi på en nordnorsk frihetslengsel og kjærlighet til mennesker og natur, på en sånn måte at han i dag har en stor plass i den nordnorske folkesjela.

Og kanskje er det dette allmenngyldige nordnorske, subtilt pakket inn i vakre melodier, som har gjort at det kan være lett å overse det radikale budskapet han formidler. Kanskje det var dette som overrumplet Jens Johan Hjort i vinter, da han ble overrasket over de sterke reaksjoner hans radbrekking av Kjærlighetsvisa medførte. For reaksjonene kom jo på grunn av den nærmest definerende betydningen Kjærlighetsvisa som hymne og Halvdan Sivertsen som artist har hatt for flere generasjoner av radikale nordlendinger..

Det er derfor med stor glede Karlsøyfestivalen 2011 presenterer Halvdan Sivertsen og visene hans i sine rette omgivelser. På Karlsøya, blant likesinnede, og om mulig mere aktuell enn noen gang.

«Halvdan Sivertsen har med sine engasjerte viser uttrykt en ektefølt og engasjert nordnorsk radikalisme tuftet på medmenneskelighet og nestekjærlighet. Han er sånn sett perfekt for Karlsøyfestivalen, og det eneste vi spør oss om er jo hvorfor han ikke har spilt her før.»
Bookingfrivillig Ole Pedersen

«For oss som flyttet hit på 70tallet har vi hele tiden følt at Halvdan Sivertsen og visene hans har formidlet mange av de samme verdiene som vi har stått for. Det som er ekstra morsomt er jo at vi sang flere av disse sangene for barna når de vokste opp på 70 og 80 tallet, så mange av de som er med på å arrangere festivalen i dag fikk Halvdan Sivertsen inn med morsmelka så å si. Selv om han kanskje ikke har vært på øya selv, så har han og sangene hans betydd mye for flere generasjoner Karlsøyværinger. Så det er klart, dette er noe vi gleder oss enormt til.»
Festivalkoordinator Svein-Egil Haugen
   
Tilbake til Karlsøyfestivalen