«Karlsøy Prestgård» på Blå

«KARLSØY PRESTGÅRD»: - Vi trenger artister som setter fokus på viktighetene, i en rimelig overfladisk verden ser jeg opp til artister som tør å profilere verden utfra at våkent ståsted. Vi trenger artister som fokuserer på viktighetene, sier vokalist i «Karlsøy Prestegård» som spiller på Blå i morgen.
Arkivfoto: INGUN A. MÆHLUM

På 1970-tallet flyttet en gjeng naturbarn til Karlsøya i Troms for å skape en bedre verden. Nå inntar de endelig Oslo.

LINDA LUND NILSSON
Tirsdag 6. juli 2004 15:19,
oppdatert 15:34

(Dagbladet.no): Karlsøy, landets mest myteomspunne øysamfunn, fikk «symbolstatus i kampen mot EEC (EU), sentralisering, kapitalisme og det moderne forbrukssamfunnet». Men det stadig hardere miljøet i storbyene fløt ut også her, med sex, dop og rock'n roll. Mangt og meget har endret seg på Karlsøy siden den gang. Men «Karlsøy Prestegård» holder stand.

I morgen spiller de på Blå i Oslo.

Bandet har sitt utspring i et kunst- og rock-kollektiv som ble etablert i 1977 på Karlsøy, etter at Stein Olsen kjøpte prestegården på øya. Selve bandet ble til i 1980 - da under navnet «Nordnorsk Rockensemble». I 1982 ga «Karlsøy Prestgård» ut plata «Dyret 666».

Lover høyt nivå
Med i det legendariske nordnorske rockebandet, er Stein Olsens sønn, Ariel Joshua på bass (også kjent fra bandet «Just Did Doris»), Olsens lillebror, Bjørn Ole Olsen, på keybord og gitar, fiolinkunstner Adam Nordin, og Stein Olsen selv, på gitar, munnspill og hovedvokal.

- Jeg kan love et Karlsøy på høyt nivå, det høyeste nivået vi noen gang har vært. Og vi leverer ganske kraftige meldinger, om kjærlighet, fundamentalisme og autoriteter, forteller Olsen til Dagbladet.no.

Med seg til Oslo har de også bandet til Olsens sønn Ariel, «Just Did Doris», «Bøyen Beng», og «Raggabalder», klubbkonseptet til medlemmene i «Tungtvann».

«Aphex Twin» til Karlsøya
Etter gigen på Blå, bærer det til Quart-festivalen i Kristiansand. Senere i sommer, fra 6. - 8. august, er det duket for Karlsøyfestivalen. Ikke hvilken som helst festival, forresten:


ØNSKET SEG FROST: «Aphex Twin» krevde at Karlsøyfestivalen også booka «Frost». Og slik ble det.
Arkivfoto: SCANPIX
- Vi satser på å være et slags møtested for de positive motkreftene som finnes i samfunnet, som Hausmania, Christiania, Svartlamoen - diverse folk som prøver å skape et annet fokus på livene sine, forteller Olsen.

Et av de store trekkplastrene er «Aphex Twin».

Det er Olsen stolt av og glad for.

- Han tar vanligvis ikke sånne jobber, og krevde et opplegg som var helt spesielt. Betingelsen hans var at også Aggie «Frost» Peterson også skulle spille på festivalen, forteller Olsen.

Og slik ble det.

Her finner du programmet til Karlsøyfestivalen.
Artikkelen kan også leses på nett: http://www.dagbladet.no/kultur/2004/07/06/402486.html
Dagbladet © 2004